+31 (0)85 489 43 43 [email protected]

MoP® Foundation training (info)

Doelstellingen
De Management of Portfolios (MoP®) Foundation Training laat je kennis maken met de MoP methodiek. Een portfolio is een geordend geheel van activiteiten, projecten en programma’s om de strategische doelstellingen van een organisatie te bereiken. Het doel van portfoliomanagement is het vaststellen van de optimale balans tussen het belang van de activiteiten en het gebruik van de schaarse resources, het rekening houden met de risico’s en kansen die de omgevingsfactoren bieden en het bereiken van de strategische doelstellingen van de organisatie.

Trainingen – Consultancy – Boeken

 • Klassikaal, online of beide
 • Bij jou, bij ons of beide

Vraag ons om de mogelijkheden!

INHOUD
Raamwerk in balans

MoP (Management of Portfolios) is de nieuwe internationale standaard van AXELOS voor portfolio management. MoP biedt een raamwerk voor het definiëren en het leveren van (verander) portfolio’s. Een portfolio is een geordend geheel van activiteiten, projecten en programma’s om de strategische doelstellingen van een organisatie te bereiken.

Het doel van MoP of portfolio management is niet het managen van projecten en programma’s maar het vaststellen van de optimale balans tussen het belang van de activiteiten en het gebruik van de schaarse resources, het rekening houden met de risico’s en kansen die de omgevingsfactoren bieden en het bereiken van de strategische doelstellingen van de organisatie.

Twee cycli

Deze MoP Foundation training geeft je een compleet beeld van portfolio management in de vorm van twee cycli:

 1. De Portfolio Definition cyclus (identificeren van het juiste projecten, programma’s en andere veranderactiviteiten).
 2. De Portfolio Delivery cyclus (zorgen dat het portfolio de strategische doelstellingen realiseert en waar nodig wordt aangepast aan veranderende omstandigheden).

Binnen deze cycli zijn een aantal practices nader uitgewerkt. Naast deze 2 cycli onderkent MoP een vijftal principes (uitgangspunten) die randvoorwaardelijk zijn voor het goed inrichten en borgen van portfoliomanagement in een organisatie.

Onderwerpen

 • Principes & Rollen binnen MoP
 • Voorbereiding op het MoP Foundation Examen.
 • Delivery Cycle [1/2]: Management Control, Stakeholder Engagement en Organisational Governance.
 • Delivery Cycle [2/2]: Benefit-, Financial-, Risk- en Resource Management.
 • Definition Cycle: Understand, Categorise, Prioritise, Balance, Plan.
 • Uitgebreid ruimte voor jouw specifieke vragen.

Aanpak

De training wordt klassikaal gegeven door een ervaren portfoliomanager en zal 2 dagen in beslag nemen. Daarbij wordt het eigen maken van de stof ondersteund door onze online MoP Foundation ExamTrainer waarmee MoP Foundation examens geoefend kunnen worden. Bij de training wordt gebruik gemaakt van het officiële boek “Management of Portfolios” van Office of Government Commerce. Door de combinatie van online oefenen en klassikale lessen gaat deze training dieper en breder in op de toepassing van de methodiek dan vergelijkbare trainingen.

Je bent hierdoor beter voorbereid op de praktijk. De MoP ExamTrainer™ stelt je in staat om zelf de diepgang van de studie te bepalen en een kennisniveau te bereiken dat aanzienlijk verder en dieper gaat dan nodig voor het MoP Foundation Examen. Download de gratis ExamTrainer app voor iPhone of Android. Hiermee kan je overal MoP examenvragen oefenen.

Doelgroep

De training is geschikt voor iedereen die zich wil verdiepen in de MoP methode. De training richt zich op (portfolio)managers, lijnmanagers, consultants en senior medewerkers van een portfolio-, programma-, of projectbureau, die zich willen verdiepen in portfoliomanagement. Wij verwachten een basiskennis op het gebied van projectmatig werken en een WO werk- en denkniveau.

Resultaat

Na deze training je inzicht in de principes van MoP en een degelijke kennis van de MoP onderdelen opgedaan. Deze training leidt verder tot:

 • Een verdiept inzicht in portfoliomanagement.
 • Kennis van de MoP methodiek.
 • Basisvaardigheid in het toepassen van MoP.
 • Optioneel, het MoP Foundation Certificaat behaald.

ONZE VISIE, JOUW RESULTAAT

Een vak leer je niet alleen uit een boek of in een klaslokaal. Je leert het vooral door te doen en te leren van je fouten en ervaringen. Daarom zet Symbision Academy meerdere middelen in om mensen het vak van project- programma- of portfoliomanagement te leren.

Afhankelijk van de gekozen training, kan je een combinatie tegenkomen van examentrainers, apps, boeken, simulaties, praktijkvoorbeelden, zelfstudies, coaching (ook op locatie) en een veilige omgeving waarin mensen hun ervaringen kunnen delen en opdoen.

Jannis de Visser

Jannis de Visser

Project Manager, ASML

“Mijn training bij Symbision Academy bleek niet alleen rijk aan theoretische kennis, maar vooral ook veel praktisch inzicht te bieden. Het heeft me beter voorbereid op de praktijk dan ik vooraf had verwacht.”

Info over..

 • Training op maat?
 • Training bij jou op locatie?
 • Liever op een van onze locaties?
 • Projecten voortaan beter doen?
 • Bestaand project redden?

We staan je graag te woord en onze koffie smaakt uitstekend!

Tijden

09:00 / 18:00

Bel

+31 (0)85 489 43 43

Bezoek

Maanlander 47
3824 MN Amersfoort

CONTACT