+31 (0)85 489 43 43 [email protected]

MoP® Practitioner training (info)

Doelstellingen bereiken

De Management of Portfolios (MoP®) Practitioner Training leert je de MoP theorie toe te passen in jouw eigen omgeving. Een portfolio is een geordend geheel van activiteiten, projecten en programma’s om de strategische doelstellingen van een organisatie te bereiken.

Trainingen – Consultancy – Boeken

 • Klassikaal, online of beide
 • Bij jou, bij ons of beide

Vraag ons om de mogelijkheden!

INHOUD

Optimale balans

Het doel van portfoliomanagement is het vaststellen van de optimale balans tussen het belang van de activiteiten en het gebruik van de schaarse resources, het rekening houden met de risico’s en kansen die de omgevingsfactoren bieden en het bereiken van de strategische doelstellingen van de organisatie.

Op maat

Tijdens deze MoP Practitioner training leer je de MoP richtlijnen op maat te maken en toe te passen op basis van praktijkcases en eigen casuïstiek. Daarnaast leer je portfolio data, documentatie en rollen te analyseren in de tijdens de training gebruikte casus. Tijdens deze MoP Practitioner training leer je advies uit te brengen over de implementatie van passende werkwijzen en technieken voor verschillende scenario’s.

Vijf principes

Je werkt aan de hand van praktijkscenario’s opdrachten uit met de MoP methode. Aan de hand van de Portfolio Definition cyclus (identificeren van het juiste projecten, programma’s en andere veranderactiviteiten), de Portfolio Delivery cyclus (zorgen dat het portfolio de strategische doelstellingen realiseert) en de vijf randvoorwaardelijke principes doorloop je de scenario’s en eigen casuïstiek, en leer je op een praktische manier de MoP methodiek toe te passen.

Onderwerpen

 • Definiëren van de business case om goedkeuring van het senior management te krijgen voor portfolio management.
 • Organiseren van de implementatie van portfolio management.
 • Selecteren en toesnijden van MoP principes, werkwijzen en technieken voor verschillende praktijk scenario’s.
 • Evalueren van MoP informatie (inclusief documenten en rollen).
 • Analyseren van de gekozen oplossingen in relatie tot het specifieke scenario.
 • Uitgebreid ruimte voor jouw specifieke vragen.

Aanpak

De training wordt klassikaal gegeven door een ervaren portfoliomanager en zal slechts 1 dag in beslag nemen. Bij de training wordt gebruik gemaakt van het officiële boek “Management of Portfolios” van Office of Government Commerce. Door de combinatie van online oefenen en klassikale lessen gaat deze training dieper en breder in op de toepassing van de methodiek dan vergelijkbare trainingen. Je bent hierdoor beter voorbereid op de praktijk.

ExamTrainer

De MoP ExamTrainer stelt je in staat om zelf de diepgang van de studie te bepalen en een kennisniveau te bereiken dat aanzienlijk verder en dieper gaat dan nodig voor het MoP Foundation Examen. Download de gratis ExamTrainer app voor iPhone of Android. Hiermee kan je overal MoP examenvragen oefenen.

Doelgroep

Deze MoP Practitioner Training is geschikt voor ervaren portfolio managers die grote en complexe portfolio’s van veranderingen managen en voor alle managers die zoeken naar hulpmiddelen voor monitoring, beheersing en prioritering van investeringen in de toekomst.

Ook is de training geschikt voor medewerkers van portfolio offices, senior management (m.n. financiële managers en kwaliteitsmanagers) die betrokken zijn bij het definiëren van strategische doelen en het richting geven aan de veranderdoelstellingen van de organisatie. De theorie van MoP wordt bekend verondersteld. Voor deelname aan het examen moeten deelnemers geslaagd zijn voor het MoP Foundation Examen.

Resultaat

Na deze training hebben de kandidaten inzicht in de principes van MoP en een degelijke kennis van de MoP onderdelen opgedaan. Deze training leidt tot:

 • Het kunnen uitleggen van de principes en achtergronden van de methodiek.
 • Het kunnen toepassen van alle elementen van de methode toe.
 • Het kunnen bepalen hoe de methode op maat gemaakt kan worden voor jouw organisatie.
 • Het toepassen van MoP op practitioner niveau.
 • Het kennen van de voordelen van de methode.
 • Optioneel, het MoP Practitioner Certificaat te behalen.

ONZE VISIE, JOUW RESULTAAT

Een vak leer je niet alleen uit een boek of in een klaslokaal. Je leert het vooral door te doen en te leren van je fouten en ervaringen. Daarom zet Symbision Academy meerdere middelen in om mensen het vak van project- programma- of portfoliomanagement te leren.

Afhankelijk van de gekozen training, kan je een combinatie tegenkomen van examentrainers, apps, boeken, simulaties, praktijkvoorbeelden, zelfstudies, coaching (ook op locatie) en een veilige omgeving waarin mensen hun ervaringen kunnen delen en opdoen.

Jannis de Visser

Jannis de Visser

Project Manager, ASML

“Mijn training bij Symbision Academy bleek niet alleen rijk aan theoretische kennis, maar vooral ook veel praktisch inzicht te bieden. Het heeft me beter voorbereid op de praktijk dan ik vooraf had verwacht.”

Info over..

 • Training op maat?
 • Training bij jou op locatie?
 • Liever op een van onze locaties?
 • Projecten voortaan beter doen?
 • Bestaand project redden?

We staan je graag te woord en onze koffie smaakt uitstekend!

Tijden

09:00 / 18:00

Bel

+31 (0)85 489 43 43

Bezoek

Maanlander 47
3824 MN Amersfoort

CONTACT